Od listopada ubiegłego roku w Świeradowie działa innowacyjny projekt pod nazwą Spichlerz. To nic innego jak inkubator przedsiębiorczości, który ma za zadanie ułatwić pracę małym, lokalnym przetwórcom warzyw i owoców.
Wszystko zaczęło się od narzekań na jednym z lokalnych forów internetowych. Szukano miejsca, gdzie można by na większą skalę przetworzyć owoce i warzywa i legalnie wprowadzać produkty na lokalny rynek. Tak powstała inicjatywa „Spichlerz”, w której każdy mały wytwórca może zarezerwować miejsce i zająć się wytwarzaniem dżemów, konfitur czy soków z owoców z własnego sadu czy ogrodu.
Projekt „Spichlerz” został dofinansowany ze środków unijnych, jednak swoje jeszcze dołożyło miasto, również w formie pożyczki refinansowanej. W efekcie powstało miejsce w pełni wyposażone w nowoczesny sprzęt przystosowany do wykonywania przetworów na większą skalę. Co ważne, przy Spichlerzu działa sklep, gdzie można zakupić produkty tu wyrabiane, wprost od lokalnych przedsiębiorców.